Origen i història
La llegenda de l’aparició de la Moreneta diu que la primera vegada que es va veure la seva imatge va ser l’any 880, quan uns nens pastors, que van veure una llum al cel, la van trobar a dins d’una cova (la Santa Cova). El bisbe d’Olesa de Montserrat la volia traslladar a Manresa, però com que pesava massa per moure-la, es va decidir deixar-la allà. I pensant que s’havia de mantenir en el seu lloc d’origen perquè així ho volia la Verge, es va construir l’ermita de Santa Maria, actual Monestir, al seu voltant.
El seu autor és anònim. A la falda de la Moreneta hi ha assegut el nen Jesús, i en la seva totalitat la figura mesura uns 95 centímetres d’alçada aproximadament. A la mà dreta, la Verge sosté una esfera, que simbolitza el cosmos, i a la mà esquerra, sosté una pinya, que simbolitza la fecunditat i la vida perenne. El nen Jesús, que esbossa un mig somriure, té una mà alçada en senyal de benedicció.
Característiques
L’escultura es tracta d’una obra romànica de fusta feta el segle XII. Originalment era de color blanc, però es diu que a causa del fum dels ciris que es col·locaven als seus peus per venerar-la, la fusta es va quedar d’un color més fosc, motiu pel qual se li va donar aquest nom, i també perquè, segons un estudi publicat el 2001, en posteriors restauracions també se li van aplicar diverses coloracions que la van acabar d’enfosquir. La resta de l’obra és de color daurat.
Està situada al Monestir de Montserrat. Podeu venir a visitar-la amb el Tren Cremallera que surt de l’estació de Monistrol de Montserrat, i gaudir de les vistes del paisatge i de l’entorn. Visitar-la és gratis, i es recomana anar-hi d’hora com a conseqüència de les cues que es formen a fora del Santuari, ja que és molt alabada per tothom que puja a la muntanya. L’horari d’obertura de la Basílica és de 7:00 a 20:00h.
Sabies que…
– La seva festivitat és el 27 d’abril, i cada 26 d’abril, en vigília de la festivitat, se celebra la nocturna Vetlla de Santa Maria al monestir.
– La figura va sortir del Monestir en diverses ocasions, per por que fos destruïda per les tropes de Napoleó durant la Guerra del Francès o durant la Setmana Tràgica de 1909.
– Durant el transcurs de la Guerra Civil espanyola, la figura real va ser substituïda per una còpia.
– L’escultura del nen i de les mans de la Mare de Déu es van reimplantar, probablement perquè es van fer malbé en algun acte vandàlic fruit d’una guerra.