Jardins Artigas: el tresor secret de Gaudí

Inici » Jardins Artigas: el tresor secret de Gaudí

Història

Autor d’obres arquitectòniques conegudes internacionalment i declarades per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat, com la Sagrada Família, la Casa Milà “la Pedrera”, el Parc Güell, la Casa Batlló i la casa Vicens, entre moltes d’altres, Gaudí també va dissenyar una obra que ha passat desapercebuda durant molts anys: els Jardins Artigas.

 Obres de Gaudí. Font: Wikimedia Commons

Va ser a principis del segle XX, més concretament entre els anys 1905 i 1906, quan Antoni Gaudí va dissenyar aquest “parc humit” de la Pobla de Lillet en motiu d’agraïment cap a la família Artigas, que li van oferir allotjament a casa seva mentre ell treballava en la construcció del Xalet del Catllaràs. Aquest xalet servia d’habitatge pels treballadors i enginyers que treballaven a les mines extraient carbó per a la fàbrica de ciment d’Asland, actualment Museu del Ciment, la primera fàbrica de ciment Pòrtland de Catalunya elaborada per Eusebi Güell.

Els jardins van ser construïts en un terreny que la família Artigas tenia davant de casa i de la fàbrica tèxtil, envoltats d’una font i del riu Llobregat. En els seus inicis, es tractava d’una obra privada, que amb els anys es va convertir en un parc en el qual tothom hi pot accedir. Actualment, els jardins són una obra protegida com a bé cultural d’interès local.

L’obra va tenir molt poc ressò, com tampoc en va tenir el Xalet del Catllaràs, perquè estaven allunyats de Barcelona i perquè no constava informació completa de que el seu autor fos Gaudí. Els esbossos originals de l’autor es van perdre en l’incendi de la fàbrica de ciment cap al final de la Guerra Civil.

Museu del ciment

 Actual Museu del Ciment

Què veure? 

Aquesta obra de Gaudí, que combina arquitectura, natura i simbologia religiosa cristiana, s’ha anat restaurant al llarg del temps a causa del clima. Als jardins hi havia una creu evangelista formada pel Bou, l’Àliga, el Lleó i l’Àngel, que ha desaparegut. A inicis dels anys seixanta els Jardins estaven abandonats, fins que a principis dels noranta es van començar a mantenir.

Algunes de les escultures més destacades són:

– Font de la Cascada. En aquesta font, antigament hi havia la figura d’un àngel, que simbolitza l’evangelista Sant Mateu. A la font l’acompanya un mural amb un trencadís de pedra.

Font de la cascada

– Font del Bou. Aquesta font, que té forma d’un bou, representa Sant Lluc.

font del bou

 La Pèrgola i el Lleó. Dins de la pèrgola hi ha una escultura d’un lleó, que representa l’evangelista de Sant Marc.

font del lleó

– El Pont de l’Arc Coix i l’Àliga. Aquest pont permet creuar el riu i arribar a la Glorieta, un dels símbols emblemàtics tallat de roca i que fa de mirador de tot el parc. L’escultura de l’àliga simbolitza Sant Joan.

pont de l'arc coix

– L’entrada original. Aquesta entrada va ser dissenyada per Gaudí com a únic accés als Jardins, amb serps fetes de conglomerats que protegeixen el que era l’accés a la casa.

entrada original

– El Berenador. És un pont amb arcs que porta al Racó Pescador. A l’inici del pont hi ha dues cariàtides d’un home i d’una dona.

El berenador

Com arribar?

Podeu arribar als Jardins per carretera o amb el Tren del Ciment, molt recomanable perquè acabi de ser una experiència inoblidable del tot. El tren s’agafa des de l’estació de la Pobla de Lillet.

Trobareu més informació sobre les visites d’aquesta obra arquitectònica al web de l’Ajuntament de La Pobla de Lillet.

tren del ciment

Compartir a les xarxes
Scroll to top