Quan pensem en les creacions d’Antoni Gaudí, irremediablement ens venen al cap obres tan emblemàtiques com La Sagrada Família, el Parc Güell, la Pedrera o la Casa Batlló, situades a Barcelona.
Si bé, aquestes no són les úniques que el reconegut arquitecte va portar a terme, comptant el Berguedà també amb la seva presència. A 1.500 metres, al bell mig de la serra del Catllaràs, a la Pobla de Lillet, es situa el Xalet del Catllaràs, el qual Antoni Gaudí va començar a construir a l’any 1902 amb la finalitat de que servís com a residència als enginyers que treballaven a les mines de la mencionada serra.
Font: Modernistespuntcom
D’aquí s’extreia el carbó que s’utilitzava a la fàbrica de ciment Asland de Castellar de n’Hug, la qual va ser posada en marxa per un ja conegut de Gaudí, l’empresari Eusebi Güell, i el qual, també proveïa a l’arquitecte del ciment per realitzar les seves construccions.
El Xalet, una construcció en forma de paràbola, de teulada de pissarra i estil muntanyenc i dominada per un característic giny gaudinià, una escala principal en forma de cargol, arrodonida i amb sortides quadrades que recorden a les sortides de la teulada de la Casa Ametller, tocant a la Casa Batlló, va patir diverses reformes al llarg del temps, la primera al 1917.
L’any 1932, l’empresa cimentera Asland el va cedir al consistori de la Pobla, intervenint aquest en la seva conservació durant els anys 40. La darrera reforma es va realitzar al 1971 quan l’immoble estava en ruïnes. Va ser en aquell moment que es va adequar com a casa de colònies i s’hi va substituir el seu tret més característic, l’escala original, per una simple, elevada i metàl·lica.
Font: Wikiloc
Fins a la dècada passada el xalet va complir aquesta funció sota la cura de la Fundació Pere Tarrés si més no, fa anys que, degut als canvis de normativa, l’immoble ja no té cap ús, havent d’ ésser tancat. A causa d’això, l’Ajuntament de La Pobla de Lillet ha hagut d’ intervenir en vàries ocasions per rehabilitar els danys provocats per actes vandàlics.
Afortunadament, l´immoble que està declarat Bé d’Interès Cultural número 549 i hi apareix a l’Inventari de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya, actualment ja es troba en un procés de restauració, concretament, tornant-se a anexar la seva escala gràcies a una subvenció de 53.000 euros concedida per la Diputació de Barcelona.
Font: Modernistespuntcom
S’espera així poder apropar la data en que es pugui visitar el refugi, però mentrestant, els interessats per les obres de Gaudí poden admirar altres punts d’interès, com els Jardins Artigas, un tros de natura decorada que recordarà als arcs catenaris de trencadís del Parc Güell, que us deixarà meravellats i que rep el seu nom de l’industrial tèxtil Joan Artigas, qui va encarregar la seva construcció, i que era amic d’Eusebi Güell.
Font: Modernistespuntcom
Si voleu arribar-hi d’una forma fàcil i aprofitant l’oportunitat de visitar altres bonics punts del Berguedà així com fer un munt d’activitats, us recomanem l’experiència del Tren del Ciment.