Si reculem en el temps, concretament uns 50 milions d’anys arribarem als inicis de la formació de Montserrat. Per poder-la entendre hem d’eliminar de la nostra ment la imatge actual de Montserrat i substituir-la per un gran golf marí, el qual estava acompanyat d’un clima càlid i plujos. Al golf marí hi vessaven amb força diferents rius procedents d’un massís catalano-balear.
En el seu transcurs aquests rius transportaven còdols, els quals es combinaven amb materials més pastosos donant com a resultat la formació una massa. Més endavant, quan el massís catalano-balear va desaparèixer, els terrenys que envoltaven el gran golf van trobar-se davant un gran cataclisme geològic.
La formació del massís de montserrat va començar fa 50 milions d’anys, quan la zona estava sota el fons marí
Aquest daltabaix va provocar com a resultat, que brollessin uns relleus des del fons del mar i amb formes sobtades. Els relleus conseqüents al cataclisme geològic van quedar exposats i sense cap protecció als diferents fenòmens meteorològics. Amb la qual cosa van anar formant diferents formes, les quals avui en dia forment part de la que coneixem com a Muntanya de Montserrat.
L’any 1982 els membres de l’Institut Català de Mineralogia i Gemmologia van trobar les restes d’un sireni fòssil en unes calcàries margoses molt a prop de Montserrat.
Tres anys més tard, especialistes de l’Institut Paleontològic M. Crusafont van realitzar-hi una excavació per tal d’entendre la formació del massís de Montserrat. A la roca que van trobar el material, s’hi podia diferenciar un maxil·lar, un os pelvià i diverses seccions de costelles i vertebres. El fòssil sireno trobat habitava a la zona costanera del golf marí de l’interior de Catalunya. El sireno, era un mamífer herbívor que s’havia adaptat a les condicions de la vida aquàtica i comptava amb un cos voluminós i fusiforme.
Si voleu saber-ne més, podeu fer-ho a l’Aula Natura!
L’Aula Natura, situada a la part superior de l’estació del funicular de Sant Joan, és una exposició per conèixer els secrets de la muntanya de Montserrat, on es troba informació sobre la seva història, la seva peculiar geologia, les característiques morfològiques, el tresor amagat de les seves coves, el clima, detalls de la riquesa i varietat de la flora i fauna autòctona.
També inclou informació detallada de la Mare de Déu de Montserrat, la Moreneta, les llegendes de la seva troballa, la història i explicació del seu característic color negre, i també sobre el Virolai, l’himne amb lletra de Mn. Jacint Verdaguer i melodia de Josep Rodoreda que li van dedicar a la Mare de Déu de Montserrat amb motiu de les festes del Mil·lenari de Montserrat el 1880, així com la història de l’Escolania, una de les escoles de música més antigues i reconegudes d’Europa.